Vesti

Koja je razlika izmedju tapete i fototapete?

Razlika između tapete i fototapete:
Tapete i fototapete su vrste zidnih obloga, ali se razlikuju u načinu na koji se proizvode i dizajniraju.
  1. Tapete: Tapete su dugotrajne obloge koje se postavljaju na zidove kako bi se postigao željeni estetski izgled. Izrađene su od raznih materijala poput papira, vinila, platna ili tkanine. Tapete dolaze u različitim dezenima, uzorcima i teksturama. Mogu biti jednobojne, sa šarama, geometrijski oblici ili bilo koji drugi dizajn. Tapete se mogu primenjivati na cele zidove ili se koristiti kao akcentni detalji na određenim područjima zida.
  2. Fototapete: Fototapete su vrsta tapeta koje prikazuju fotografije, ilustracije ili bilo koji drugi grafiku visoke rezolucije. Ove tapete mogu prikazivati prirodne pejzaže, gradove, apstraktne umetničke motive, životinje ili bilo koju drugu temu koja se može fotografisati ili dizajnirati. Fototapete se obično izrađuju od materijala koji se naziva “non-woven” (bez tkanja) koji omogućava lako primenu i skidanje sa zida bez oštećenja. One se često primenjuju na cele zidove kako bi stvorile efekat veličine, dubine i vizualnog efekta.
razlika izmedju tapete i fototapete
Kengur Tapete – Zimska kolekcija 2022 – Šifra tapete: 50593

Dakle, glavna razlika između tapete i fototapete je:

U vrsti dizajna koji pružaju. Tapete mogu imati razne uzorke, boje i teksture, dok su fototapete fokusirane na prikazivanje realističnih fotografija ili grafika visoke rezolucije.

Još neke razlika između tapete i fototapete su i u samoj proizvodnji. Tapete se obično proizvode u velikim količinama na rolnama, dok se fototapete izrađuju po narudžbi prema specifičnim dimenzijama zida na kojem će se primeniti. Fototapete se prilagođavaju veličini zida kako bi se postigao savršen odgovarajući vizuelni efekat.
Takodje, kod klasičnih tapeta, veličina “uzorka” odnosno motiva, je obično manja i ponavlja se na svakom komadu tapete na roli. Fototapete, s druge strane, pružaju jedinstvenu sliku ili grafiku koja se proteže preko celog zida bez ponavljanja.

Što se tiče skidanja, tapete se mogu ukloniti s zida relativno lako, ali to može zahtevati malo truda i upotrebu pare ili odstranjivača lepka. Fototapete od “non-woven” materijala obično se mogu jednostavno skinuti sa zida bez ostavljanja tragova ili oštećenja. Naravno, skidanje zavisi i od kvaliteta zida na koji je tapet zalepljen.

Uopšteno, fototapete su skuplje od običnih tapeta. Razlog tome je prilagođena izrada i visoka rezolucija slika koje se koriste kod fototapeta. Međutim, cena se može razlikovati od samog kvaliteta i materijala.
Kengur Tapete svojim kupcima nude najkvalitetnije foto tapete, štampane 100% EKO bojama na najkvalitetnijim materijalima.

Izvori: Kengur tapete, Wikipedia